Taustaa

Sirkku Sirkku Pusa Liikunnanohjaaja

“Tanssi on ollut osa elämääni pienestä pitäen. Aloitin kansantanssit Ruoveden Naisvoimistelijoissa 6-vuotiaana ja kuuluin kilpailu – sekä esiintyvään ryhmään 10 vuoden ajan. Tämän jälkeen kiinnostukseni siirtyi showtanssin puolelle. Lavatansseissa kävin vanhempieni mukana jo pienestä pitäen ja aloin itse harrastaa lajia 14-vuotiaana. Hurjimpina “tanssihulluus” -kausina kävin tanssitreenien lisäksi useimpina päivinä viikossa tanssipaikoilla tanssimassa.

Työskennellessäni liikunnanohjaajana minulle oli luontevaa lisätä tanssillisia elementtejä ohjaukseeni. Huomasin kuitenkin, että ohjatuille ryhmäliikuntatunneille tansseja ei voinut tuoda sellaisenaan vaan niitä piti soveltaa ryhmäliikuntaan sopiviksi. Valitsin parhaat palat tanssista sekä säilytin tanssin luonteen ja perusaskeleet. Mukaan lisäsin jumppaliikkeitä ja pidin liikkeet sekä liikesarjat riittävän yksinkertaisina. Tästä syntyi ensimmäinen tanssijumppa. Ja näin päästiin ryhmäliikuntatunnilla nauttimaan kaikille tutuista musiikkityyleistä; valssi, humppa, jenkka, rock jne.

Ryhmät saivat suuren suosion, suurin viikoittainen ryhmäni on ollut 140 henkilöä. Tämän päivän lavatanssibuumi on myös näkynyt ryhmissä, joissa käy kaiken ikäisiä. Tämä positiivinen vastaanotto innosti minua kehittämään tanssijumppaa pidemmälle.

Varsinainen LAVIS-lavatanssijumppa kehittyi näiden kokemusten pohjalta ja sai lopullisen nimensä ja muotonsa yhteistyössä Johannan kanssa”.


Sirkku Johanna Partanen Fysioterapeutti amk.

“Olen toiminut pääsääntöisesti liikunnanohjauksessa vuodesta 2006, sitä ennen olen toiminut vuorotellen liikunnanohjauksessa että fysioterapeuttina. Liikunnanohjaus vei kuitenkin voiton ja viimeiset vuodet ovat menneet liikunnanohjauksen parissa. Fysioterapia on tullut sivutoimisena mukana.

Tutustuin tanssijumppaan Sirkun kautta. Hän käytti työssään menestyksekkäästi tanssin ja jumpan yhdistelmää. Tämä liikuntamuoto oli saanut suuren suosion, jossa tärkeänä elementtinä oli liikunnanilo. Itse olen aina pitänyt sitä yhtenä tärkeimpänä osa-alueena ohjatussa liikunnassa tehokkuuden ja turvallisuuden lisäksi.

Halusin oppia lisää, vaikka tanssi ei ollutkaan ominta alaani. Olen työssäni huomannut, kuinka suuri merkitys musiikilla on liikkeeseen. Aloin hyödyntämään Sirkun oppeja joko sellaisenaan tai soveltaen myös omissa seniori- ja erityisryhmissäni ja sain paljon positiivista palautetta. Nautin myös itse ohjaamisesta. Olin innoissani siitä, kuinka hyvin tanssijumppa sopi myös minun ohjattavakseni, ilman tanssillista taustaa. Tanssijumppaan ja sen musiikkityyleihin pystyi erittäin hyvin soveltamaan myös kuntouttavaa näkökulmaa vaikka kyse onkin pohjimmiltaan ryhmäliikunnasta.

Tämän pohjalta syntyi LAVIS-lavatanssijumppa, joka sai konkreettisesti alkunsa Sirkun autossa. Olimme matkalla eräästä koulutuksesta kotiin ja aloimme keskustella tanssijumpasta. Päätimme jalostaa ajatusta eteenpäin tuotteeksi, jota jokainen liikunnanohjaaja ja liikuntaa ohjaava voi hyödyntää työssään.”